Stomatologická poradna

Bolest zubu po ošetření kazu

25.10.2015 | Zubní kaz

Dobrý den, v srpnu jsem navštívila paní zubařku, která mi našla na dolní stoličce kaz. Starou plombu odvrtala, kaz odstranila, znovu zaplnila. Po necelých dvou měsících mne zub začal velmi bolet. Při skusu cítím bolest, plomba tlačí, celý zub bolí. Teplé studené mi nevadí, ale nemohu na něj vůbec kousat. Bylo mi řečeno, že nelze jinak zjistit problém, než zub opět rozvrtat, což bez umrtvení nepůjde, neboť to bude již dost hluboko. Nelze řešit tento stav jinak? Neustálím vrtáním se může stát, že o zub přijdu.?

Zirkonová korunka

23.10.2015 | Korunky

Dobrý den, lékařka mi doporučila na přední dvojku zirkonovou korunku. Uvedla také cenu, která je 10.000,- czk. Mohu se zeptat, zda a jaký je rozdíl mezi keramickou a zirkonovou korunkou?

Ošetření nespolupracujícího dítěte

23.10.2015 | Péče o děti

Dobrý den, moje dcera má 20 měsíců a máme od malička problém s čištěním zoubků. Nenechá mě pořádně jí zuby vyčistit, pere se se mnou, muselo by to být vysloveně násilím a to nejde. Čistíme proto jen tak, jak se dá, spodní zoubky jakž takž, ale k horním se nedostanu, maximálně trochu prstem. Navíc je závislá na kojení, přes den i v noci několikrát, tudíž se jí zoubky začaly kazit. Když se mi podařilo se jí podívat při hře na horní zuby, zjistila jsem že jsou hodně špatné, jeden zub má i nějakou rýhu. Zároveň má panickou hrůzu z doktorů a je těžko vyšetřitelná i při normální prohlídce, proto jsme ještě u zubaře nebyli. Je mi jasné že se to musí začít řešit a to co nejdříve. Pusu neotevře ani po dobrém a ve hře, natož u lékaře. Anestezie se bojím, protože moje první dcera umřela při operaci na sydrom maligní hypertermie. Mohla bych poprosit o radu?

Korunka na živém zubu a bolest na teplé a studené

21.10.2015 | Korunky

Na horní 5 mám 4 měsíce keramickou polokorunku. Zub je živý, ale před nasazením korunky byl na zubu ošetřen kaz velmi blízko dřeni. Zub je citlivý na studené, teplé, kyselé - vždy při prvním kontaktu ve dřeni krátce bodne, poté bolest ustane. Lékařka doporučuje vyčkat, pokud zub nebolí sám od sebe. Pokud by citlivost trvala, doporučuje zub umrtvit. Zajímalo by mě, zda je umrtvení nutné. Nemůže být problém např. v netěsnosti polokorunky v místě napojení na zub? Mohlo by pomoci předělání korunky? Velice děkuji za odpověď

Celková náhrada

20.10.2015 | Zubní implantáty

Manžel přišel o horní zuby, začaly mu odumírat kořeny, zuby zčernaly a teď mu samy vypadávají, popř se odlamují. Nejen, že esteticky to vypadá příšerně a velkým problémem začíná být fonetika, ale má problém i s jídlem a přecitlivělostí. Po konzultaci s naším lékařem jsme zjistili, že jiná možnost než zubní náhrada již není. Bohužel nemáme finance na to, abychom manželovi zaplatili nové zuby za X tisíc a manžel si půjčku brát na ně nechce. Chci se zeptat, zda stále existují pevné zubní protézy, které jsou hrazené pojišťovnou? Popř. Zda existují nějaké jiné varianty? Manžela napadlo nechat zbylé horní zuby vytrhat a nasadit právě protézu.

Bolest pod plombou

18.10.2015 | Zubní kaz

Dobrý den,

zubařka mi odvrtala starou amalgánovou plombu mezi mezi 5kou a 6kou s tím, že je pod ní kaz (dle rentgenu). Při vrtání šla poměrně hluboko, kaz byl prý větší než čekala a musela se dostat až ,,na dřeň. Zub byl v pořádku cca tři týdny, a nyní (cca šest týdnů po výkonu) mne začal bolet na studené/teplé a dnes už trochu i na skus.
Na můj dotaz mi zubařka odpověděla, že je to normální, (na novém RTG prý nic nebylo) když musela vrtat tak hluboko, a že to buď samo odezní nebo bude potřeba odstranit nervy a zub umrtvit, protože se dole pravděpodobně vytvořil záňet. Je podle Vás toto standardní postup? Je možné dělat něco jiného? Je možnost, že je např. nějak špatně udělaná plomba?

Řešení mírného předkusu korunkou

18.10.2015 | Korunky

Chtěla bych se zeptat, zda by bylo možné vyřešit mírný předkus obou předních zubů korunkou a jestli je to dobrý nápad? Rovnátka jsou dost drahá. Tak přemýšlím o tomto způsobu. Vydrží korunka na celý život nebo mě to vyjde ve finále víc než za rovnátka? Mám jestě ke všemu přední zuby poměrně veliké, takže mám strach, že bych po léčbě rovnátky nebyla ze svých zubů tak nadšená.