Stomatologická poradna

Chronická apikální ostitis

16.10.2015 | Endodoncie

Dobrý den,
letos v červenci mi byla vytržena pravá horní šestka (zub opakovaně otvírán a zavírán, opakovaně čištěny kanálky - vše bez efektu, proto následná extrakce). Po vytržení zubař konstatoval, že pod zubem byl zánět, granulační tkáň. Vedlejší sedmička, která v tu dobu zlobila také, byla endodonticky ošetřena. Nicméně po zahojení rány po vytřženém zubu, mám stále divný pocit u té ošetřené sedmičky. Bolest když na zub zatlačím apod...zubař konstatoval, že je to OK. Proto jsem navštívila druhého zubaře, který udělal OPG rentgen a zjistil následující: endodontické ošetření sedmičky je výborné (všechny 3 kanálky až po hrot zaplněny), ale pod zubem je chronická periapikální ostitis, nelze vyloučit ani drobnou radikulární cystu (průměr ložiska cca 5 mm). Sdělil mi, že případná resekce kořenového hrotu pro nepřístupnost udělat zřejmě nepůjde a nasadil mi alespoň ATB ovšem s neurčitým výsledkem. Celou tuto zubní peripetii nastartovala dlouho trvající bolest v oblasti pravého ucha (ORL důvod vyloučen). Divný pocit zubu i bolest ucha přetrvává. Prosím je možné, že se zánětlivé ložisko ještě časem vstřebá nebo bude nutné zub vytrhnout (8. už nemám), případně je ještě nějaké jiné řešení ... o další zub bych přijít nechtěla (je mi 36 let).

Transplantace zubu

13.10.2015 | Autotransplantace zubu

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na přesazení zubu. Bylo mi to nabídnuto jako druhá levnější varianta než implantát. Chtěl bych se Vás zeptat, jestli máte zkušenosti s transplantací a jaká je úspěšnost. Přemýšlím, jestli investovat rovnou do implantátu nebo si nechat jít přesadit zub s pocitem, že se to nepovede a budu platit jak přesazení, tak potom následně implantát. Můžete mi poradit? Případně kolik by mě u Vás stála konzultace a tyto zákroky.

Parodontóza

13.10.2015 | Parodontologie

Dobrý den, po porodu se mi zřejmě "rozjela" parodontoza, odhalují se mi krčky a můj zubní lékař mi radí pouze masírování dásní. Dle mého je toto nedostatečné a zuby se mi rozestupují.
Prosím o radu, zda se objednat rovnou na parodontologie nebo k jinému zubnímu lékaři ? Uvažuji také o fazetách, protože mám velké mezery mezi zuby.

Korunka

13.10.2015 | Korunky

Dobrý den, je možné metalokeramickou korunku která je již napevno v ústech, ale je krátká, nějak doplnit do potřebné výšky?

Devátý zub

02.10.2015 | Extrakce zubu

Dobrý den, byla jsem ve svých dvaceti letech poprvé na RTG a bylo mi zjištěno, že mám v horní čelisti ještě za zuby moudrosti dva zuby deváté. Není to na škodu?
Zuby moudrosti se ještě neprořezaly, ale nejspíše budou muset ven. Jsou deváté zuby normální?

Zaplněné kořenové kanálky - zánět?

01.10.2015 | Endodoncie

Dobrý den,
před rokem a půl jsem měla nově udělané kanálky a korunku na 6tém zubu vpravo nahoře. Několik týdnů jsem měla tento zub velmi citlivý až bolestivý na studené. Nyní nemám se zubem žádný problém. Při preventivní kontrole před měsícem a zhotoveném RTG mi bylo ovšem řečeno, že v oblasti zubu a kosti je bakteriální zánět, který vychází ze zmíněného zubu a kanálky bude potřeba znovu vyčistit a vyplnit.
Je opravdu nutné kanálky revidovat a zub znovu zaplnit, pokud zub v současné době nedělá žádný problém? Nechci podstupovat zákrok, který by byl zbytečný, ovšem určitě nechci mít v těle infekční ložisko.

Dále mám dilema ohledně 6tého zubu vpravo dole s velkou amalgámovou plombou, kterou bych si chtěla nechat odstranit a vyměnit za bílou. Díky její velikosti dle mého zubaře bude ovšem třeba udělat korunku. Na zubu jsou také ošetřeny kořenové kanálky, bez přítomnosti zánětu, ale kanálky nejsou vyčištěné a zaplněné celé. Podle zdejšího endodontisty by bylo nejlepši ho revidovat a pak až udělat korunku. Opět - je to nutné? Není možné, že kanálek zkalcifikoval a pokud se na zub dá pouze korunka (bez jakéhokoliv revidovaní kanálku), zub bude ok?

Povlak po extrakci

23.09.2015 | Extrakce zubu

Dobry den, včera jsem byl na extrakci horni osmičky. Dnes již bolest necítím, jen malý tlak a otok nemám. Na ráně po vytržení se objevil zeleno-černý povlak, který dost zapáchá. Je to normální? Pokud ano, za jak dlouho to zmizí?
Předem děkuji za odpověď

Umrtvení zubu

16.09.2015 | Endodoncie

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda může zub bolet na skus po ošetření zubních kanálků? Ošetřeny byly před 2 dny. Jinak zub nebolí. Na další ošetření jdu za 12 dní. Děkuji, Lenka