Růst zubů u kojenců

07.09.2016

Růst zoubků je záležitost, kterou si projde každé miminko a jeho rodiče. Některé děti tento proces snášejí lehce, jiné jej mohou vnímat s obtížemi. Co se v ústech kojence během růstu zubů děje a jak lze toto období ulehčit?

U většiny kojenců začíná růst zubů kolem 6. měsíce, ale není neobvyklé, když se první zoubek objeví již ve třech nebo čtyřech měsících života. Naopak u některých dětí se zoubky mohou prořezat i později než v půl roce. Pokud se však první zub neobjeví do prvních narozenin, je lepší se poradit se stomatologem.
Dětský mléčný chrup tvoří celkem 20 zubů – 8 řezáků, 4 špičáky a 8 stoliček. Během prvního roku života se kojencům obvykle prořeže 8 zubů, všech dvacet by se jich mělo objevit přibližně do 2,5 let věku dítěte.
Během růstu zubů u kojenců se horní část zubu dostává skrz dáseň, což bývá nepříjemné. Bolest a nezvyklá situace tak u malých dětí mohou způsobovat neklid a podrážděnost. Dítěti neznámé pocity při růstu zoubků se mohou objevit ještě předtím, než se zub prořeže. Růst zubů u kojenců mohou provázet příznaky typické pro toto období, například vyžadování větší pozornosti, častější pláč zejména v noci, horší spánek, začervenalé tváře a oteklé dásně, zvýšená teplota, častější slinění, žvýkání prstů nebo předmětů či změna ve stravování (snížená, ale i naopak zvýšená potřeba jídla).
A jak lze miminku ulevit od bolesti? Pokud není příliš veliká, může pomoci hračka, která odvede pozornost dítěte od nepříjemných pocitů, a především uklidňující péče a objetí rodičů. Na znecitlivění dásně může pomoci speciální gel běžně dostupný v lékárnách, úlevu poskytnou i různá „kousátka“, zejména ta, která lze ochladit v ledničce. Důležitý je také pravidelný, dostatečný přísun tekutin.
Zoubkům kojence je třeba věnovat řádnou péči. Od úplného začátku je důležité je pečlivě čistit, nejen kvůli prevenci zubního kazu, ale i proto, aby si dítě na čistění chrupu zvyklo a pojalo je za automatické. Stejně tak návštěva stomatologa by měla proběhnout hned po prořezání prvního zoubku, tedy zhruba v 6 měsících věku dítěte. To má tak možnost seznámit se s prostředím a navázat kontakt s lékařem v době, kdy se jedná pouze o preventivní prohlídku. Rodiče v ordinaci zároveň získají informace o správných hygienických a stravovacích návycích důležitých pro zdraví zubů. Další prohlídka by měla proběhnout po prořezání prvních stoliček, tedy přibližně ve 12 – 16 měsících věku a třetí pak po prořezání kompletního dočasného chrupu, tedy asi ve 2 – 2,5 letech. Od té doby by dítě mělo absolvovat preventivní prohlídku každého půl roku, stejně jako dospělý jedinec.

Další články z blogu: