Trhání zubu - extrakce

07.09.2016

Extrakce neboli trhání zubu znamená jeho vybavení ze zubního lůžka. Lékař k tomuto nejčastějšímu stomatochirurgickému zákroku přistupuje většinou tehdy, když je zub nevratně poškozen, například v důsledku kazu nebo úrazu, tedy natolik, že jej již nelze spolehlivě zrekonstruovat, a dále pak v pozdních stádiích parodontitidy, případně z ortodontických důvodů.

Trhání zubu je bezbolestné, neboť před zákrokem stomatolog do příslušné oblasti vždy aplikuje lokální anestetikum. V případě jednoduché extrakce lékař zub uvolní od dásně a šetrně vyjme.
Pokud se jedná o složitější zákrok, například vytržení neprořezaného zubu moudrosti, vyjme se zub chirurgicky přímo z kosti a rána se následně zašije.
Místo po vytržení zubu může být další 2 až 3 dny citlivé až bolestivé, v tomto případě pomohou běžně dostupné léky proti bolesti. Než dojde k zhojení, což bez komplikací bývá zpravidla během jednoho týdne, doporučuje se nejíst drobivé pokrmy, které by ránu mohly dráždit, a naopak konzumovat měkké, chladivé potraviny, oblast ledovat a případně vyplachovat ústa (ne ránu!) heřmánkem. Důležité je dodržovat zásady pečlivé ústní hygieny. Po extrakci zubu je také vhodné vyhnout se kouření, pití alkoholu a zvýšené fyzické aktivitě.
Trhání zubu je drobný chirurgický výkon, který nevyžaduje speciální léčebný režim ani pracovní neschopnost a u valné většiny lidí proběhne zcela bez komplikací. Pokud však dotyčný pociťuje narůstající bolest, a to zejména v noci, dáseň otéká nebo je necitlivá, špatně polyká nebo otevírá ústa nebo má zvýšenou teplotu, je nutné vyhledat lékaře.

Další články z blogu: