Jak vybělit zuby

08.10.2017

Ani při sebelepší péči o chrup se mnohdy nelze vyhnout jeho mírnému zabarvení. Barvu zubů ovlivňují částečně genetické dispozice, ale také řada vnějších faktorů jako například kouření, užívání některých léků nebo konzumace určitých potravin a nápojů. Nežádoucí zabarvení zubů lze v takovém případě odstranit profesionálním bělením. Vybrat si lze ze dvou základních metod - ordinačního a domácího bělení. U obou se používá gel s obsahem peroxidu, ale u ordinačního bělení je jeho koncentrace vyšší a zesvětlení docílíme v kratším čase. Domácí bělení sice probíhá déle, ale šetrněji, a dlouhodobou aplikací lépe dosáhneme světlejšího odstínu zubů. Obě metody je však možné i kombinovat.


Ordinační bělení zubů

Bělení zubů v ordinaci trvá kolem 60 – 90 minut a jeho výsledek je viditelný okamžitě. Provádí je stomatolog nebo dentální hygienistka, kteří zuby nejprve vyčistí rotačním kartáčkem a leštící pastou a izolují dásně. Poté na povrch zubu aplikují bělící gel a nechají jej působit asi 20 minut. Při některých metodách se působení gelu ještě umocní modrým světlem; působení lampy je však invazivní a nelze je použít u každého. V případě, že vše probíhá bez problémů, se gel poté smyje a nanáší znovu – celý proces se opakuje až třikrát, dokud není dosaženo požadovaného odstínu zubů. Pokud během ordinačního bělení tento odstín nelze získat, je možné pokračovat ještě bělením v domácím prostředí.

Domácí bělení zubů (pod dohledem odborníka)

Domácí bělení s asistencí zubaře nebo dentální hygienistky se obecně považuje za mnohem šetrnější než jednorázové v ordinaci. Přitom je efektivnější, protože bělící gel působí na zuby delší dobu. Stomatolog nebo dentální hygienistka podle otisků čelistí nechají klientovi individuálně zhotovit nosiče – průhledné fólie, které si pak klient doma, spolu s gelem, nasazuje na zuby. Bělící proces může trvat několik dní i týdnů, záleží nejen na druhu a koncentraci gelu, ale i na původním zabarvení zubů. Výhodou domácího bělení je vedle hlubší penetrace gelu také pohodlí a to, že klient si proces bělení může sám regulovat a v budoucnu také zopakovat. Pacientovi totiž zůstává nosič, který může kdykoli později použít k obnovení světlejšího odstínu a pouze dokoupit gel. Při domácím bělení stomatolog nebo dentální hygienistka s klientem spolupracují a pravidelně jej kontrolují.

Bez ohledu na to, zda zvolíte bělení ordinační, nebo domácí, byste během bělení a tři dny po jeho ukončení neměli kouřit, pít kávu, čaj, červené víno a jiné barevné nápoje ani konzumovat potraviny s výraznými pigmenty jako např. kečup, sójovou omáčku, mrkev, řepu, maliny, borůvky apod. Toto platí i u bělení ordinačního – pro dosažení a zachování požadovaného odstínu je během každého bělení zubů i tři dny po něm nutné mít tzv. bílou dietu.

Pokud jsou zuby a dásně zdravé a pokud se provádí profesionálně, tedy pod odborným dohledem stomatologa nebo dentální hygienistky, je bělení zubů bezpečné. Přesto však není vhodné pro každého. Pokud jsou zuby poškozené nebo trpíte zánětem dásní, bělení se vyhněte. Před bělením je také třeba mít zuby zdravotně v pořádku, tedy bez kazů nebo nevyhovujících výplní a zubního kamene.

Další články z blogu: