Zuby moudrosti

07.09.2016

Zuby moudrosti, známé také jako třetí stálé stoličky, jsou vzadu v ústech posledními zuby v řadě. Nevyrůstají sice u každého z nás, u většiny lidí se však prořezávají, ale až po 17. roce života. Horní hranice růstu „osmiček“ v zásadě neexistuje, může se stát, že někomu se začnou klubat velice pozdě.

Zatímco pro naše předky byly zuby moudrosti důležité, dnes je situace jiná. Měkká potrava nevyžaduje takové mechanické zpracování v dutině ústní, jak tomu bylo v dávné minulosti. Postupné změny stravování vedly ke zkrácení čelisti, zuby moudrosti tak mnohdy nemají dostatek místa k tomu, aby se prořezaly a správně zařadily do zubního oblouku. U některých lidí se proto stává, že třetí stoličky vůbec nevyrostou. To nevadí v případě, že nezpůsobují problémy a bez povšimnutí zůstávají v čelisti celý život. Stomatolog by však měl v každém případě během preventivní prohlídky nejpozději kolem 16. roku života, tedy ještě dřív, než se zuby moudrosti začnou klubat, zhotovit rentgenový snímek chrupu. Ten ukáže, jak jsou zuby moudrosti v čelisti uložené, jestli vůbec mají šanci se prořezat a v budoucnu nehrozí potíže.
Někdy ale zuby moudrosti problémy přinášejí. Je to například tehdy, když se prořezávají šikmo nebo vodorovně, a v tom případě bývá mnohdy nejlepší je chirurgicky odstranit. V opačném případě totiž mohou vytlačovat jiné zuby a negativně ovlivňovat postavení, funkci a zdraví celého chrupu.
Avšak i správně nebo částečně prořezané zuby moudrosti mohou způsobovat komplikace. Jejich poloha totiž způsobuje, že jejich čištění je obtížné, tím pádem se i kazí víc než jiné zuby. Špatně dostupné a zároveň na sousední stoličky natěsnané zuby moudrosti jsou tak ideální živnou půdou pro bakterie, jejichž hromadění může vést k zánětu dásní a v horším případě až k parodontitidě. Zejména pokud je zub prořezán jen částečně, nebo ještě navíc šikmo k ostatním zubům, je téměř nemožné pořádně odstranit plak, který se přirozeně usazuje na krčku zubu a následně způsobuje zánět dásně, případně celé tkáně v okolí zubu.
Zánět se projevuje bolestí, otokem v oblasti zubu, případně zvýšenou teplotou, zhoršeným otevíráním úst nebo bolestí vystřelující směrem k uchu. Objevit se může i zápach z úst nebo bolest a otok lymfatických uzlin. Pak bývá nejlepším řešením extrakce. Ta probíhá v lokální anestézii, poté se doporučuje užívat běžné léky proti bolesti. První den po vytrhnutí je vhodné ránu chladit, nevyplachovat a vyvarovat se drobivých pokrmů, jako jsou např. oříšky, které by mohly hojení zkomplikovat. Doporučuje se čistit chrup běžným způsobem, případně vyplachovat ústa odvarem z heřmánku.

Další články z blogu: